Όσα έχουμε κερδίσει κινδυνεύουν να χαθούν

Πες ΟΧΙ στις TTIP, CETA και TiSA

Η TTIP, η CETA και η TiSA απειλούν την υγεία μας, το περιβάλλον, βασικά μας δικαιώματα, και τελικά την ίδια τη δημοκρατία μας.

Στείλε τώρα email στον αρμόδιο υπουργό για θέματα εμπορίου, κ. Σταθάκη, και ζήτησέ του να εκφράσει επίσημα την αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στην CETA, την TTIP και την TiSA.

Μέχρι τώρα 10216άτομα έχουν στείλει email

Αξιότιμε κύριε Σταθάκη,

Μετά τη δημοσιοποίηση μεγάλου μέρους των κειμένων της TTIP, αλλά και των πρόσφατων κειμένων της CETA και της TiSA, οι χειρότεροί μας φόβοι για αυτές τις συμφωνίες δυστυχώς επιβεβαιώνονται.

Οι TTIP, CETA και TiSA απειλούν την υγεία, την τροφή μας, το περιβάλλον, τα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα και τελικά την ίδια τη δημοκρατία μας. Την ίδια στιγμή, η κοινωνία των πολιτών έχει αποκλειστεί ουσιαστικά από τις διαπραγματεύσεις, ενώ ακόμα και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών έχουν εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση στην ενημέρωση γύρω από αυτές.

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει ήδη πληγεί σημαντικά από την εφαρμογή των μνημονίων, δεν υπάρχει το περιθώριο να υποστηρίξουμε συμφωνίες που θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση, θα υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και θα πλήξουν το εργατικό δυναμικό.

Ως ενημερωμένοι πολίτες σας καλούμε:

- Για την TTIP να απαιτήσετε τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και την έναρξη ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου.

- Για τη CETA να συνεχίσετε να απαιτείτε τον χαρακτηρισμό της ως μικτή συμφωνία ώστε να συμμετέχουν στην ψήφισή της και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, να δηλώσετε την αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στην προσωρινή ενεργοποίηση της συμφωνίας, πριν τη ψήφισή της από τα εθνικά κοινοβούλια.

- Να δηλώσετε δημόσια και ξεκάθαρα τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης ενάντια στις τρεις αυτές συμφωνίες στο σύνολό τους.

Με εκτίμηση,

 

   

Αν ενδιαφέρεσαι για τη δημοκρατία μας, την υγεία, το περιβάλλον, τα δικαιώματα και την προστασία που απολαμβάνεις ως καταναλωτής, το ελεύθερο internet, πρέπει να ανησυχείς για τις συμφωνίες TTIP, CETA και TiSA που σχεδιάζονται πίσω από την πλάτη μας.

Με αυτές τις συμφωνίες, οι μεγαλύτερες πολυεθνικές επιχειρήσεις του πλανήτη και τα λόμπι τους αποκτούν άνευ προηγουμένου εξουσίες, αφού θα μπορούν να επηρεάζουν και να αλλάζουν τη νομοθεσία προς όφελός τους ή να μηνύουν σε ιδιωτικά δικαστήρια τις κυβερνήσεις που δεν συμμορφώνονται. Σε αυτό το πλαίσιο καμία χώρα δεν θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί επενδύσεις ή προϊόντα μιας εταιρείας, ακόμα και αν αυτά ενέχουν κινδύνους για την υγεία των πολιτών, το περιβάλλον ή βασικά δικαιώματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η καλλιέργεια μεταλλαγμένων, την οποία η Ελλάδα μέχρι στιγμής απαγορεύει αλλά υπό το καθεστώς της TTIP, της CETA και της TiSA θα αναγκαστεί να δεχτεί.

Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε μία μοναδική ευκαιρία. Η διαρροή των μυστικών κειμένων της TTIP και της TiSA από το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις ενάντια στη συμφωνία από πληθώρα πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων στην Ευρώπη. Η έμπρακτη εναντίωση του κ. Σταθάκη, αρμόδιου υπουργού για θέματα εμπορίου, στην TTIP, τη CETA και την TiSA είναι όχι μόνο ζήτημα εθνικού συμφέροντος αλλά και ηθικού χρέους.

Στείλε τώρα email και βοήθησέ μας να του ασκήσουμε πίεση. Έχουμε μία ιστορική ευκαιρία να κερδίσουμε αυτή τη μάχη και να ανησυχούμε για μία κοινωνική απειλή λιγότερη.