Ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Στείλε τώρα email στον αρμόδιο υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ενταθούν οι εργασίες απορρύπανσης, πριν να είναι πολύ αργά.

Μέχρι τώρα 14646άτομα έχουν στείλει email

Κύριε Κουρουμπλή,

Μία οικολογική καταστροφή εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στην Σαλαμίνα μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II. Με δεδομένο ότι οι σημαντικότερες επιπτώσεις από τη διαρροή πετρελαίου είναι μακροχρόνιες και συχνά μη αναστρέψιμες, αυτό που πρέπει άμεσα να γίνει είναι περιορισμός της ζημιάς.

Σας καλώ να κινηθείτε ταχύτατα και με διαφάνεια, δίνοντας στη δημοσιότητα πληροφορίες για το μέγεθος της διαρροής και τα αίτια του ατυχήματος και να διασφαλίσετε ότι:

- θα εντείνετε τις εργασίες απορρύπανσης από το πετρέλαιο σε ολόκληρη την περιοχή του Σαρωνικού (τμήματα της πετρελαιοκηλίδας έφτασαν στην Πειραϊκή)

- οι υπαίτιοι της καταστροφής θα αναλάβουν πλήρως το κόστος ζημίας, αποκατάστασης και αποζημιώσεων, όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος

- θα ολοκληρωθεί τάχιστα η απάντληση όλου του πετρελαίου που απομένει στο βυθισμένο πλοίο και θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η ανέλκυσή του

Μία τόση μικρή πετρελαιοκηλίδα, σε συνθήκες νηνεμίας, παραμένει για ημέρες εκτός ελέγχου. Φανταστείτε ένα μεγάλο ατύχημα μεσοπέλαγα, εν μέσω τουριστικής περιόδου, στις Κυκλάδες ή αλλού!

Ζητώ λοιπόν από την κυβέρνηση να ακυρώσει όλα τα σχέδιά της για εξόρυξη υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες, να τηρήσει τις δεσμεύσεις από τη Συμφωνία του Παρισιού για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, να σχεδιάσει ενεργειακή στρατηγική για 100% ΑΠΕ. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός ατυχήματος σε εξορύξεις σε μεγάλα βάθη, όπως σχεδιάζεται, θα ήταν ανυπολόγιστες. Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για μία χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό, καταστροφικές.

Με εκτίμηση,


   

Τις τελευταίες μέρες, εξελίσσεται μία οικολογική καταστροφή που παίρνει τεράστιες διαστάσεις στις ακτές του Σαρωνικού. Η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε στη Σαλαμίνα αφού βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II εξαπλώνεται στην Πειραϊκή, τον Άγιο Κοσμά και άλλες ακτές της Αττικής.

Οι πρώτες ώρες και ημέρες μετά το ατύχημα είναι οι πιο κρίσιμες. Είναι αναγκαίο να περιοριστεί η ζημιά το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις από τη διαρροή πετρελαίου. Δυστυχώς, η αυτοψία μας και οι μαρτυρίες κατοίκων επιβεβαιώνουν ότι οι διαδικασίες καθαρισμού των παραλιών προχωρούν πολύ αργά.

Στείλε τώρα email στον υπουργό και βοήθησέ μας να ασκήσουμε πίεση.

Είναι επείγουσα ανάγκη να περιοριστεί η ζημιά όσο το δυνατόν ταχύτερα ώστε να μην επιβαρυνθεί περισσότερο ο Σαρωνικός και να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναγίνουν τέτοιου είδους ατυχήματα στις θάλασσές μας. Αν ένα σχετικά μικρό φορτίο πετρελαίου προκάλεσε τόση ζημιά μέσα σε ελάχιστες ημέρες χωρίς δυνατό αέρα, φαντάσου να συμβεί ένα ατύχημα ή μία διαρροή από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων που ξεκινούν σύντομα στο Ιόνιο ή την Κρήτη, εν μέσω τουριστικής περιόδου! Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τις θάλασσες και την οικονομία μας.