Protejați pădurile virgine ale României

0 sent Ne-am propus să strângem: 10 000

Carpații românești adăpostesc cele mai vaste păduri virgine din zona temperată a Uniunii Europene. Sunt păduri vechi, seculare, locuitori ai acestor pământuri așezați cu mult timp înaintea noastră, o comoară a naturii de care să ne bucurăm și pe care să o lăsăm și generațiilor viitoare.

Pădurile virgine și cvasivirgine au nevoie de ajutorul nostru. Ele dispar cu repeziciune din cauza necunoașterii și a lipsei de responsabilitate față de valoarea lor. Până acum legea le-a ignorat, iar cei care trebuiau să le păzească au tolerat distrugerea lor, fie prin intervenții imorale, fie în urma tăierilor ilegale. Greenpeace estimează că, drept consecință, România a pierdut în ultima decadă aproape jumătate din pădurile virgine și cvasivirgine. Este necesar ca în aceste păduri să nu se intervină în niciun fel, să fie lăsate să trăiască conform propriilor legi, urmând procesele și ciclurile naturale. Protejarea lor înseamnă asigurarea unui mediu sănătos și funcțional, capabil să susțină dezvoltarea și bunăstarea noastră.

Protejati padurile virgine ale Romaniei

 

Stimată doamnă ministru Adriana Petcu,

Apreciez faptul că alături de echipa dumneavoastră vă asumați salvarea patrimoniului natural unic reprezentat de pădurile virgine și cvasivirgine din România. Ele sunt parte din identitatea noastră și a întregii Europe și trebuie să fie protejate în beneficiul nostru și al generațiilor care ne vor urma.

Existența Catalogului național al pădurilor virgine și cvasivirgine nu este însă suficientă. Acesta trebuie să fie de urgență completat cu toate pădurile virgine care ne-au mai rămas pentru că le pierdem într-un ritm alarmant. 

Ministerul pe care îl conduceți este autoritatea care trebuie să arate responsabilitate în protejarea acestor păduri, așa că vă rog ca, în numele acestora, să:

1. impuneți un moratoriu pe orice fel de intervenții în aceste păduri, indiferent de proprietar;

2. introduceți de urgență în Catalog toate pădurile nominalizate pentru includerea în lista patrimoniului mondial UNESCO; 

3. inițiați de urgență și să coordonați un proiect național de inventariere a tuturor pădurilor virgine și cvasivirgine care ne-au mai rămas;

4. creați cadrul legal necesar și să acordați compensații proprietarilor privați de păduri virgine și cvasivirgine. 

 

Cu stimă și speranță,

 

   

Dacă până acum câțiva ani salvarea lor părea o utopie, astăzi drumul către o reală protejare a acestor păduri începe să se întrezărească. ”Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine” este instrumentul legal care stabilește criteriile de identificare, procedura de includere și măsurile prin care vor fi protejate. Însă nu este suficient. Pentru ca acesta să devină realitate și protecția pădurilor să fie cu adevărat asigurată mai este mult de lucru.

Cere acum Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să impună un moratoriu pe orice fel de intervenții în aceste păduri, să își asume coordonarea unui proiect național de inventariere a tuturor pădurilor virgine și cvasivirgine care ne-au mai rămas și să înscrie de urgență în Catalog toate pădurile propuse pentru includerea în lista patrimoniului mondial UNESCO.

Greenpeace logo