Προσοχή: Κυκλοφορεί και στη χώρα μας!

Δεν έχουμε πολύ χρόνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το glyphosate, ενεργό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, είναι "πιθανώς καρκινογόνο".

Η Monsanto αγωνίζεται με κάθε τρόπο για να δυσφημίσει αυτή την ανακοίνωση και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου για να μας βρει και πάλι απέναντί της.

Στείλε τώρα email στον αρμόδιο υπουργό κ. Αποστόλου να απαγορευθεί η χρήση του Roundup στην Ελλάδα.

Μέχρι τώρα 13581 άτομα έχουν στείλει email

Αξιότιμε κύριε Αποστόλου,

Πρόσφατα, μία ομάδα επιστημόνων που συγκλήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι το glyphosate, ενεργό συστατικό στο πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο, το Roundup της Monsanto, είναι "πιθανώς καρκινογόνο". Αυτή η νέα επιστημονική διαπίστωση καθιστά απαραίτητο να αναλάβετε άμεσα μέτρα προφύλαξης της υγείας μας και του περιβάλλοντος. Η επ’ αόριστον αναμονή μέχρι την επαναξιολόγηση της σύνδεσης του glyphosate με την πρόκληση καρκίνου δυσχεραίνει την υγεία μας.

Σας καλούμε στη βάση της αρχής της προφύλαξης, να ενεργοποιήσετε ταχύτατα τον απαραίτητο μηχανισμό απαγόρευσης του glyphosate άμεσα στη χώρα μας σε χρήσεις προς το ευρύ κοινό, είτε άμεσα είτε μέσω της τροφής του. Η απαγόρευση αυτή πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την επαναξιολόγηση του glyphosate. Ταυτόχρονα, σας καλούμε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να εφαρμοστεί και εκεί η άμεση απαγόρευση του glyphosate.

Το όραμά μας είναι ένας κόσμος χωρίς χημικά φυτοφάρμακα, όπου η αγροτική παραγωγή θα βασίζεται σε ήπιες μεθόδους που θα προστατεύουν τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και το περιβάλλον. Σας καλούμε να επεξεργαστείτε και να προωθήσετε για την Ελλάδα ένα αγροτικό μοντέλο βασισμένο σε πρακτικές βιώσιμης γεωργίας που θα εξασφαλίζουν υγιή τροφή για όλους, σήμερα και στο μέλλον.

Με εκτίμηση,


   

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το glyphosate, ενεργό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto, είναι "πιθανώς καρκινογόνο"!

Το Roundup, που κυκλοφορεί και στη χώρα μας, είναι το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Monsanto (το 2014 αποτέλεσε το 1/3 των συνολικών πωλήσεών της). Η ίδια η Monsanto μάλιστα κατασκεύασε τους μεταλλαγμένους σπόρους Roundup Ready ώστε να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στο glyphosate. Με αυτό τον τρόπο αύξησε τη χρήση του Roundup (και των κερδών της), παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η καλλιέργεια μεταλλαγμένων θα χρειαζόταν λιγότερα φυτοφάρμακα.

Η αυξανόμενη ανησυχία για την τοξικότητα του Roundup στους ανθρώπους τα τελευταία 20 χρόνια δεν οδήγησε σε μέτρα για τον περιορισμό του. Έτσι, εκατομμύρια στρέμματα αγρών και δημόσιων χώρων (ανάμεσά τους πάρκα, δρόμοι, πεζοδρόμια και σιδηροδρομικό δίκτυο) ψεκάζονται κάθε χρόνο με Roundup. Αυτό το πιθανώς καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο έχει ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στον αέρα, το νερό της βροχής, ακόμα και μέσα στο σώμα μας.

Οι κυβερνήσεις όμως λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αποφασίζουν ανάλογα τα επόμενα βήματά τους. Τώρα είναι η ευκαιρία για να σταματήσουμε τη χρήση του Roundup και να χτυπήσουμε τη Monsanto εκεί που πονάει: στα κέρδη της.